Jesse van Straaten, Algemeen Directeur Qconferencing
Zo’n 7 jaar geleden sprong ik bij Qconferencing in de wereld van videoconferencing. Daarvoor had ik bij een internationaal bedrijf wel ervaring opgedaan met het gebruik van videoconferencing. Bij Qconferencing zit ik aan de andere kant en helpen we klanten hun ervaring met videoconferencing te verbeteren.
Bij dat vorige bedrijf leverden we satellietcommunicatie, met name aan de maritieme sector. In dat businessmodel zitten grote overeenkomsten met videoconferencing: je hebt een fysieke installatie bij de klant nodig om je dienst te kunnen leveren. Precies wat Zoom en Microsoft Teams ook nodig hebben om hun dienst goed te kunnen leveren in de vergaderzaal; een goed videoconferencing systeem, met een goede camera, microfoon en speakers.
Nu is videoconferencing onder invloed van de coronapandemie veranderd van een boardroom-oplossing voor grote internationale bedrijven, naar een primaire tool voor iedere organisatie. Om het thuiswerken te faciliteren, is de ontwikkeling van hardware voor de vergaderzalen in een stroomversnelling gekomen. De hardware wordt slimmer, goedkoper en steeds meer een verlengstuk van het platform waar het aan gekoppeld wordt.
Toch zit er ook een mindere kant aan al deze ontwikkelingen. Waar de oplossingen voor boardrooms uit het verleden ontworpen waren voor een levensduur van 7-10 jaar, zien we nu dat de nieuwe apparatuur daarvoor niet is gemaakt. Deze nieuwe apparatuur, gebaseerd op Windows NUC’s of Android players, hebben componenten van mindere kwaliteit en het uitvalpercentage is vele malen hoger dan in het verleden. Kon je in het verleden jaar na jaar de garantie blijven verlengen, houdt het nu na 2 of 3 jaar al op en zal het product vervangen moeten worden als het kapot gaat.
Daarnaast zorgen de frequente updates van zowel de collaboration software (Zoom/ MS Teams) als ook de updates van de operating systemen (Windows/Android) voor een onderhoudsintensieve omgeving.
Met het einde van het volledige thuiswerken bereiden steeds meer bedrijven zich voor op de nieuwe hybride werkvorm, waarbij een 50-50 verhouding de voorlopige maatstaf lijkt te worden. Dit betekent voor veel bedrijven dat aan iedere vergadering potentieel iemand vanaf huis meedoet en dus iedere vergaderzaal een passende oplossing moet bieden om die (deels) digitale vergadering te faciliteren.
Op grote schaal worden nu dan ook vergaderzalen uitgerust met de nieuwe generatie videoconferencing systemen. Toch staan er nog weinig bedrijven stil bij wat er komt kijken bij het gezond houden van de vergaderzalen en wordt er te makkelijk vanuit gegaan dat de apparatuur nog steeds net als vroeger 10 jaar mee gaat zonder problemen.
Gelukkig zijn er steeds meer tools beschikbaar voor ons als partner om hier een rol in te spelen. Vrijwel alle apparatuur is op afstand te monitoren en updates zijn op afstand uit te voeren of in te plannen. Daarnaast bieden we servicecontracten waarmee een snelle ondersteuning op locatie en vervanging van defecte apparatuur geboden wordt.
Want al lijkt het business model van videoconferencing sterk op dat van satellietcommunicatie, gelukkig zijn de vergaderzalen van onze klanten heel wat beter bereikbaar dan een schip op zee en is de helikopter vervangen voor een (elektrische) auto.
Comments are closed.