Formaat vergaderruimte

Formaat vergaderruimte

Welke videoconferencing apparatuur past bij een kleine, medium of grote vergaderruimte?

Hoe weet je welke videoconferencing hardware er nodig is bij de grootte van de ruimte(s)? Deze vraag krijgt Qconferencing op dagelijkse basis en we begrijpen heel goed dat men hier hulp bij nodig heeft. Bij het brede aanbod dat er tegenwoordig is, is het moeilijk te bepalen welke videoconferencingset het beste past bij welke ruimte. Wij kunnen je goed helpen en wij maken onderscheid in drie type ruimtes: huddle ruimtes, middelgrote ruimtes en grote ruimtes.

Plan een bezoek aan de demoruimte

Huddle ruimtes: tot 5 personen

Een Huddle ruimte wordt gekenmerkt door een maximale capaciteit van 5 personen en is dus echt bedoeld voor bijvoorbeeld team- en projectmeetings. Het gaat hier vaak om wat kleinere, compacte ruimtes, die zijn uitgerust met modern en comfortabel meubilair. De term Huddle is afgeleid uit de sportwereld, “to huddle up”: teamspelers die tijdens een wedstrijd kort samenkomen om snel de tactieken door te spreken. Meetings in Huddle ruimtes zijn dus ook vaak meetings die niet lang zijn, zoals we dat vaak terug zien met Scrum.

Door de compacte samenstelling van de kleine vergaderruimte, komt het vaak voor dat de vergadertafel dichtbij of zelf tegen het aanwezige (touch)scherm aan staat of dat men heeft gekozen voor een (driehoekige) tafel waarbij de volledige breedte van de ruimte wordt benut.

In dergelijke opstellingen is het daarom nodig een camera te kiezen met een bredere kijkhoek, ofwel een kijkhoek van 120 graden. Deze brede kijkhoek brengt elke participant goed in beeld, ongeacht of deze persoon dichtbij het scherm zit of op het uiterste puntje van een brede vergadertafel. Let op: in deze ruimtes zit de verste participant op maximaal 4 meter van het scherm. Qconferencing adviseert te kiezen voor all-in-one videoconferencing hardware, wat betekent dat er gekozen wordt voor een device met een camera (120 graden kijkhoek) en geïntegreerde audio (geluid-uit en microfoons). Op deze manier wordt tevens de vergadertafel zelf “clean” gehouden.

Andere benamingen: kleine vergaderruimte, focusruimte, teamruimte, small meeting room

Populaire kits voor kleine vergaderruimtes

Poly Studio X30

Poly Studio X30 | Microsoft Teams | Zoom

Voor kleinere vergaderruimtes (tot ca. 6 deelnemers) heeft Poly de Studio X30 op de markt gebracht. De 4k camera van deze videobar heeft 4x zoom en, net als de X50, een brede kijkhoek van 120 graden om alle deelnemers goed in beeld te brengen. Daarnaast beschikt de X30 over 2 stereospeakers en 4 ingebouwde microfoons. Kortom, een perfecte set voor kleine vergaderruimtes.

Polycom Studio

Deze krachtige USB videobar bevat tientallen jaren audio- en videotechnologie. De Polycom Studio verbind je eenvoudig met je laptop met behulp van een USB-kabel. Technologie zoals voice tracking, automatic framing en noiseblock en een pick-up range van 3.7 meter, 4k camera, kijkhoek van 120 graden en 5x zoom zorgen ervoor dat vergaderingen als een echte persoonlijke ervaringen aanvoelen.

Jabra Panacast

Deze panoramische 4k camera is de ideale camera voor kleinere ruimtes. Deze zeer grote kijkhoek is ideaal wanneer je dicht op het scherm zit. Hij beschikt over 3 13-megapixelcamera’s en 180 graden realtime videobeeld voor een natuurlijk aanvoelende videovergadering. Rijke Jabra Speak audio, automatic framing, intelligent omgaan met licht, en simpele plug & play installatie.

Logitech Meetup

Logitech MeetUp

Deze populaire en goed geprijsde USB oplossing bevat een camera, microfoon en speakerbar in één. Je kunt hem als BYOD gebruiken en verbinden met je laptop of je kunt hem combineren met de Tap, een 10.1 inch touchscreen bedieningspaneel met een strak design. De Tap ondersteunt Zoom, Microsoft Teams en Google Hangouts Meet. Dit alles wordt aangestuurd door een Windows 10 mini PC.

Logitech Tap Small

Logitech Tap is een handzaam bedieningspaneel om eenvoudig je Zoom, Microsoft Teams of Google Hangouts Meet videogesprek te starten. Het 10.1 inch scherm heeft een strak design en wordt gestuurd vanuit een Windows 10 Mini PC. Voor kleine vergaderruimtes combineer je de Tap met de Logitech MeetUp en voor grotere ruimtes de Rally, zodat je overal dezelfde bediening hebt.

  Cisco Webex Room Mini

  Breng meer intelligentie naar je vergaderruimte. Deze kit beschikt over alle gangbare techniek zoals autoamtic framing, draadloos presenteren en 4k content delen. In combinatie met Cisco Webex Teams kun je slimmere presentaties geven en hoogwaardige techniek ook naar de kleine ruimtes brengen. Tal van integratie mogelijkheden en vooruitlopende managing software ondersteuning.

  Bel voor een advies op maat 020-6080055 of mail

  Middelgrote ruimtes: tot 8-10 personen

  Qconferencing ziet dat ruimtes van dit formaat tegenwoordig het meest terugkomen bij bedrijven. De Middelgrote ruimtes zijn bedoeld voor groepen tot maximaal 8 tot 10 personen, met een maximale diepte van 7 meter. Vaak worden deze ruimtes gekenmerkt door een lange vergadertafel, waar het scherm zich bevindt aan één van de kopse kanten. Wij adviseren hier te kiezen voor een 65” scherm, dat ook interactief kan zijn, om de meetings te voorzien van een nieuwe dynamiek. De eerste deelnemer zit in de Middelgrote ruimtes vaak op 1-1.5 meter van het scherm af, waardoor een brede kijkhoek niet nodig is.

  Een goede camera, met PTZ (pan-tilt-zoom) functies voldoet, vooral wanneer het nodig is de stand van de camera aan te passen vanwege bijvoorbeeld het aantal deelnemers. Goede audio is essentieel met videoconferencing en daarom ligt de microfoon op tafel, waarbij een tweede microfoon optioneel is. Een speaker(bar) bij het scherm maakt de ruimte af en voorziet de deelnemers van geluid zodat de andere videovergadering deelnemers goed te verstaan zijn. Maak de ruimte dummy-proof door een bedieningspaneel toe te voegen waarmee een gebruiker de gehele videocall kan bedienen.

  Populaire kits voor middelgrote vergaderruimtes

  Logitech Rally Kit

  Met de Rally Kit beschik je over een indrukwekkende USB PTZ camera inclusief een microfoonpod en luidsprekers. Eventueel kan het aantal micpods uitgebreiden voor meer audiobereik. De camera gaat slim om met tegenlicht (RightSense), heeft 15x zoom, kijkhoek van 90 graden en hij filtert achtergrondgeluid en ruis weg (RightSound). Deze USB oplossing is geschikt voor elk gewenst videoconferencing platform.

  Logitech Medium bundle

  Voor kleine tot middelgrote vergaderruimtes heeft Logitech de Medium bundle, op basis van de besturing via Tap. De Tap en mini PC, samen met de Logitech Rally camera, één van de beste USB PTZ camera’s, de Rally Speakerbar en een draadloze microfoon maken de Logitech Rally Kit. Deze set is geschikt voor ruimtes tot en met 10 personen.

  Poly Studio X50

  Polycom X50 | Zoom | Microsoft Teams

  Poly Studio X50 is een all-in-one videobar voor middelgrote vergaderruimtes en speciaal geconfigureerd voor Zoom Meetings. De X50 beschikt over maar liefst 7 geïntegreerde microfoons, 2 stereospeakers en een 4k camera met 5x zoom, automatische framing en stem tracering. Daarnaast kun je 2 schermen aansluiten op de Poly Studio X50. Inclusief touch panel en een LED–scherm is de enige hardware die je nodig hebt.

  Yealink VC500 met VCM34 en CTP20

  De Yealink MVC500 kun je combineren met de VCM34 en CTP20, zodat je een complete set hebt van een FullHD PTZ camera met een kijkhoek van 83 graden en een speakerphone inclusief de CTP20 5 inch touchscreen van Yealink. Optioneel kunnen er nog 2 draadloze microfoons worden toegevoegd. De camera kan ook samen met de micpods als BYOD gebruikt worden.

  Yealink MVC500 | Microsoft Teams

  Deze kit bevat een scherp en stabiel camerabeeld met 5x optische zoom, draadloze microfoons (tot 4 units) voor een flexibel bereik incl. oplaadstations/houders, plug and play draadloos presenteren met een dongel (bedraad presenteren met HDMI en mini-DP poort ook mogelijk) en een soundbar voor een goede weergave van het geluid.

  Yealink CP960-UVC 50 | Zoom

  CP960-UVC 50 is de hardware kit voor Zoom. Een driepoot met mini pc, bedieningspaneel, camera (5x optische zoom en PTZ), 3 ingebouwde microfoons met een bereik van 6 meter en optioneel kunnen 2 draadloze microfoons toegevoegd worden. Het touch panel geeft de vertrouwde Zoom omgeving weer en kun je ook combineren met een andere camera en audio voor eenzelfde bediening ongeacht het formaat ruimte.

  Cisco Webex Room Kit Medium

  Deze speakerbar van Cisco bevat 5 speakers in een uitgebalanceerde configuratie en een 6 elementen microfoon voor accurate speaker tracking. De speakerbar is niet alleen een lust voor het oog, maar beschikt ook over zeer goede audio en beeldkwaliteit en kan aangesloten worden op een bestaand 4K beeldscherm en bediend worden met de Touch 10.

  Cisco Webex Room Kit Plus

  De Room Kit Plus is voor medium-grote ruimtes en deze heeft een aparte externe codec (en dus niet ingebouwd), om zo voor grotere ruimtes meerdere schermen, speakers, microfoons en bedieningspanelen aan te kunnen sluiten. Deze kit heeft een groter audiobereik en een sterkere camera, geschikt voor grotere ruimtes. Eenvoudig te bedienen met het Touch 10 panel.

  CTOUCH Riva

  Met een CTOUCH touchscreen maak je elke vergadering weer leuk. Het Riva scherm is uitgerust met JBL speakers voor de ultieme ervaring. Kies er daarnaast voor het scherm uit te breiden met een Windows 10 machine, waarmee je elke applicatie kunt installeren en starten die nodig is.

  Wil je weten welke kit bij de vergaderruimte past? Bel 020-6080055 of mail

  Grote ruimtes: 10+ personen

  Elk bedrijf heeft nog wel een vergaderruimte, die zijn bedoeld voor grotere groepen, van meer dan 10 personen. In deze zogenoemde Boardrooms ziet Qconferencing vaak dat de capaciteit 12 tot 16 personen bedraagt, waarvan de eerste participant op 1-1.5 meter van het scherm zit. De opstellingen variëren in deze ruimte: van lange ovale tafels tot typische U-vergaderopstellingen. Kies voor een bedieningspaneel op tafel, zodat een gebruiker eenvoudig de call kan starten en bedienen. Feit blijft wel dat de audio en videokwaliteit van een uitstekend niveau moeten zijn, om ook de deelnemer die het verst weg van het scherm zit, goed zicht- en verstaanbaar te maken in de videovergadering. Een krachtige PTZ camera is daarom vereist en Qconferencing adviseert te kiezen voor drie microfoons op tafel. Geen mogelijkheid hiervoor? Kies dan voor handige plafondmicrofoons.

  Het (interactieve) scherm moet minstens 75” zijn, waarbij Qconferencing regelmatig ziet dat bedrijven ook kiezen voor een 86” scherm. Qua geluid wordt geadviseerd te kiezen voor externe audio, met bijvoorbeeld twee soundbars onder scherm of speakers in elke hoek van de ruimte.

  Andere benamingen: large meetingroom, grote vergaderruimte, boardroom, directieruimte, u-vormige vergaderruimte

  Populaire kits voor grote vergaderruimtes

  Logitech Rally Kit Plus

  Met de Rally Kit Plus beschik je over een indrukwekkende USB PTZ camera inclusief twee microfoonpods en twee luidsprekers voor een groot audiobereik. Eventueel kan het aantal micpods nog meer uitgebreid worden zodat het stemgeluid van alle deelnemers goed wordt opgevangen. De camera gaat slim om met tegenlicht (RightSense), heeft 15x zoom, kijkhoek van 90 graden en hij filtert achtergrondgeluid en ruis weg (RightSound).

  Logitech Large Bundle

  Op zoek naar set-up voor groepen tot 16 personen? Kies dan voor de Large Bundle. Deze set bevat de Logitech Rally camera, zoals de Medium bundle, maar wordt standaard geleverd met 2 microfoons en twee speakerbars voor helder beeld en geluid. Deze samenstelling kan uitgebreid worden tot een totaal van 7 microfoons, het maximaal aantal speakers is 2. Ook wel de Logitech Rally Kit Plus genoemd.

  Yealink VC800

  Het Room systeem VC800 is ontwikkeld voor grote ruimtes. Er zit een enorm krachtige mulitpoint control unit (MCU) in. Je kunt zelfs tot 9 camera’s verbinden en elke camera op zichzelf bedienen. De microfoons hebben een 360 graden pick-up range van 6 meter. Meerdere mensen kunnen annoteren vanaf het whiteboard en is er tal van funcionaliteit beschikbaar die gewenst is voor all-hands meetings, webinars of andere grote videoconferenties. Installatie is eenvoudig met een PoE switch en alleen Ethernet kabels.

  Cisco Webex Room Kit Pro

  Bij de Room Kit Pro zit een externe en krachtige codec, nog krachtiger dan de Room Kit Plus. De codec ondersteund UHD videoconferencing applicaties en AV integraties. En dit biedt de mogelijkheid om meerdere schermen, speakers, microfoons en bedieningspanelen aan te kunnen sluiten. Deze Cisco Room oplossing biedt tal van mogelijkheden. Neem contact op voor meer informatie.

  Contact
  close slider