Je krijgt een uitnodiging voor een videovergadering binnen op je eigen laptop, het betreft een Microsoft Teams call en je wilt gebruik maken van de supergave, kwalitatief en uitstekende apparatuur in jullie vergaderruimte. Je sluit de kabels aan op je eigen laptop, start de Teams call en voilà, jij en je collega’s houden de videovergadering met de professionele apparatuur, waardoor iedereen uitstekend zicht- en hoorbaar is in de call.
Het principe, waarin de gebruiker de eigen laptop moet aansluiten op de aanwezige apparatuur, wordt ook wel Bring Your Own Device (BYOD) genoemd. Waar in het algemeen BYOD wijst op het meenemen van een privé-device naar kantoor, wordt in videoconferencing-land bedoeld dat een gebruiker altijd een eigen laptop mee moet nemen naar de vergaderzaal om een videovergadering te kunnen starten. Met het aansluiten van de kabels, om de aanwezige apparatuur in gebruik te nemen via de eigen laptop, wordt het BYOD-principe gebruikt. En deze manier van zakelijk videobellen in de vergaderzaal, is erg populair momenteel.
Voordelen
Deze populariteit is ten eerste te verklaren door de flexibiliteit die BYOD met zich mee brengt. In het voorbeeld wordt gesproken over een Microsoft Teams call, maar in de praktijk kan dat elk platform zijn, zo ook Zoom, Cisco Webex of Google Meet. Aangezien de eigen laptop in de lead is, en daar bewezen is dat elk videoconference platform werkt, zal dat niet anders zijn in de vergaderzaal. Vanwege de enorme groei van videovergaderen door Covid-19, is meer dan ooit gebleken dat niet iedereen hetzelfde videoconferencing platform gebruikt. Flexibiliteit om elke call te kunnen joinen vanuit een vergaderruimte is een vereiste.
Een ander groot voordeel is dat men (als het goed is…) helemaal vertrouwd is met de eigen laptop. Dus wanneer de eigen laptop wordt gebruikt voor BYOD, weet men goed welke stappen ondernomen moeten worden, om de apparatuur werkend te krijgen. Denk hierbij aan de juiste aansluitingen gebruiken op de laptop en het selecteren van de correcte apparatuur in de videoconferencing software als Teams of Zoom. Het vertrouwd zijn zorgt voor een soepelere ingebruikneming.
Ten slotte heeft Bring Your Own Device een groot voordeel voor de portemonnee, ofwel: BYOD zorgt voor een kostenbesparing. Omdat de eigen laptop de dragende kracht is voor een videovergadering, en dat apparaat dus al het denkwerk doet, is het niet nodig een seperaat, stand-alone device in de vergaderruimte te hebben. Dergelijke systemen zijn duurder hebben een geïntegreerd operating system, die met BYOD niet nodig is. Elke werknemer heeft een eigen laptop en dat voldoet. Op deze manier is er dus een lagere investering nodig om een vergaderruimte klaar te maken voor professioneel videovergaderen. Qconferencing ziet deze trend de laatste vijf jaar sterk opkomen, samen met de sterke opmars van cloud based videovergaderen. Waar men gewend was aan traditioneel videovergaderen, met apparatuur die on-premise in gebruik werd genomen, zien we nu dat men volledig cloud based videovergadert op vergadersystemen die draaien op Windows en Android. Deze transformatie is door Covid-19 in een stroomversnelling gekomen en Qconferencing kan elke (BYOD) gebruiker optimaal van dienst zijn.
Q & BYOD
Qconferencing is al 20 jaar de specialist op het gebied van vergaderzaal apparatuur. Als Premium partner van onder andere Logitech, Poly, Barco en Yealink zijn wij optimaal voorbereid op de nieuwste ontwikkelingen op de markt. Op BYOD-gebied bestaat ons portfolio bijvoorbeeld uit de Barco CX-serie, waar deze aanbieder ervoor heeft gezorgd dat men draadloos kan videovergaderen met behulp van de wereldberoemde ClickShare button. Voor de huddle ruimtes kiest men tegenwoordig vaak voor de Polycom Studio, Logitech MeetUp en Yealink UVC40, terwijl voor de middelgrote tot grote ruimtes Logitech Rally (Plus) en Yealink VC50 en VC80 populair zijn. Wij zullen aan de hand van de specifieke behoeftes, aangezien iedere eindgebruiker anders is, adviseren welke setup het beste bij het bedrijf past. Neem gerust contact met ons op en kom (Corona-proof) langs in onze demo ruimte om de mogelijkheden te bekijken.
Comments are closed.