De afgelopen tijd hebben we onze manier van werken in sneltreinvaart moeten aanpassen. Velen zijn inmiddels bekend Zoom. Van de ene Zoom Meeting door naar de andere. Ook digitale events volgen we steeds vaker online. Wellicht is de term Zoom Webinar je ook niet onbekend. Toch gebeurt het nog vaak dat de termen Zoom Meeting en Zoom Webinar door elkaar heen worden gebruikt. Wat is precies het verschil en wanneer kun je best kiezen voor Zoom Meeting of Zoom Webinar? In deze blog worden de verschillen toegelicht en wordt uitgelegd hoe je bepaalt welke tool het meest geschikt is voor jouw meeting of event.
Zoom heeft een zeer uitgebreid communicatieplatform. De meesten zijn bekend met Zoom Meetings. Zoom Meetings is uitermate geschikt voor alledaagse meetings, waarbij iedere deelnemer audio, video en het scherm kan delen. Om effectiever met elkaar te kunnen samenwerken kun je gebruik maken van tools als annoteren, whiteboarden of de breakout rooms. Afhankelijk van het type licentie dat je gebruikt kun je tot wel maximaal 1000 deelnemers uitnodigen. Zoom Meetings biedt voor de meeste vergaderingen een uitstekende oplossing. Er zijn echter situaties waarbij je niet wil dat deelnemers de camera of microfoon aan kunnen zetten of plots het scherm kunnen delen. Gelukkig heeft Zoom daarvoor een oplossing.
Zoom Webinar is bedoeld voor grote evenementen en publieke broadcasts zoals bijvoorbeeld townhall events, kwartaalupdates van een organisatie of educatieve doeleinden. Het platform biedt je de mogelijkheid om volledige controle te hebben over je event. Een van de grote verschillen tussen Zoom Webinar en Zoom Meetings zit hem in de mate van interactie. Als deelnemer van een Zoom Webinar doe je mee in een Listen and View Only mode. Dat betekent dat je enkel kunt kijken en luisteren naar de sprekers van de webinar. De enige deelnemers die audio en video kunnen delen zijn de host en panelleden. Uiteraard kun je als deelnemer interacteren door bijvoorbeeld de Q&A te gebruiken of de hand virtueel op te steken. Er is zelfs een mogelijkheid als host om een virtuele microfoon toe te reiken aan je deelnemers. Bij Zoom Webinar heb je de mogelijkheid om tot 10.000 deelnemers mee te laten doen. Is dat niet voldoende? Dan is er zelfs de mogelijkheid om te livestreamen naar Youtube, Facebook of een custom livestream service waardoor je je bereik kunt verhogen tot wel 50.000 deelnemers.
Wanneer kies je voor Zoom Meetings of Zoom Webinar?
Zoom Meetings en Zoom Webinar hebben beiden een eigen use case. De belangrijkste vraag voor het bepalen van welk platform je het best gebruik kunt maken is de mate van interactie die vereist is. Bij meetings waarbij iedere deelnemers evenveel input moet kunnen inbrengen wordt aangeraden om gebruik te maken van Zoom Meetings. Indien je volledige controle over je event wil hebben en als de communicatie wat meer eenzijdig kan zijn, kies dan voor Zoom Webinar.
Comments are closed.